Over fotografie

Het beste uit je camera halen dankzij De Fotoklas

Fotografie is een manier om de wereld om je heen in beeld te vangen. De eigen kinderen, de kleinkinderen, de eigen omgeving, op vakanties. De camera is er vaak bij. Elk onderwerp stelt specifieke eisen aan het toestel en aan de fotograaf. De kinderen zitten niet stil, de hond rent voortdurend weg en het zonlicht valt zo mooi. Hoe weet je het beste uit jezelf en de camera te halen in zo'n situatie? Door de juiste kennis, heel eenvoudig. Die doe je op in De Fotoklas

Schrijven met licht

Het woord fotografie bestaat uit de woorden foto (licht) en grafie (schrijven). Schrijven met licht. Dat schrijven doen we met de camera. En camera’s zijn fantastische (on)dingen, ze bieden ongekende mogelijkheden maar roepen ook allerlei vragen op bij jou, de gebruiker. Vragen die nauwelijks met de handleiding te beantwoorden zijn en vragen waarvan je het bestaan misschien nog niet weet. Hoe werkt licht eigenlijk? Waarom zien we het echte licht zo weinig terug op onze foto’s? En waarom zijn sommige foto’s onscherp? Hoe komt het dat soms de kleuren zo raar zijn? Leren fotograferen betekent bij De Fotoklas: je eigen camera leren begrijpen. Zodat je steeds mooier gaat schrijven met licht.

Gevoel overbrengen vergt kennis

Elke materie in ons leven geeft ons een bepaald gevoel. Hout, ijzer, blad, een wolk, haar, een mooie huid. Fotograferen is voor een deel het overbrengen van dat gevoel. En daar gaat het vaak mis. De materie komt niet over. Je weet dat het water is, maar voelt het niet. Door een juiste belichting te kiezen voel je het ook. En om dat te kunnen heb je kennis nodig van de belichtingstechniek.

Oog en camera

Fotografie gaat over zien, kijken, selecteren en het componeren van een beeld. Het menselijk oog is een orgaan dat honderdduizenden jaren lang is doorontwikkeld. De camera daarentegen bestaat pas een paar honderd jaar.
De camera lijkt op een oog. Beiden kijken we naar de wereld. Maar wat we zien is totaal anders. Ons oog kan dingen zien die voor de camera onzichtbaar blijven. Wist je bijvoorbeeld dat de camera geen verschil ziet tussen een wit vlak en een zwart vlak? Probeer het maar eens. Het resultaat is een ........ vlak. Wanneer je fotografie echt gaat begrijpen, ga je die verschillen tussen oog en camera leren gebruiken. Dan is het niet langer een raadsel, maar juist een bron van inspiratie.